wtorek, 3 marca 2015

Sałatka z Wędzonym Łososiem i Kaszą Jaglaną



Myślę, że najtrudniejszą częścią zdrowego odżywiania jest jedzenie na mieście lub w biegu. Zewsząd otaczają nas bary szybkiej obsługi i restauracje fast food. Nic dziwnego - jedzenie jakie oferują jest łatwe, szybkie, smaczne i tanie. Nie musimy się martwić co zjemy w przerwie obiadowej, planować z góry, pilnować listy zakupów... Chociaż te rozwiązanie wydaje się najlepsze i najprostsze, jeśli pomyślimy o długoterminowych skutkach spożywania wysoce przetworzonych pokarmów, możemy krzyknąć z przerażenia.

Otyłość, nerwowość, niepokój, stres, problemy skórne, niestrawność, wzdęcia, bóle żołądka, wysokim poziom cukru i cholesterolu oraz notoryczne zmęczenie i brak energii to tylko kilka z możliwych objawów takiego szybkiego i wygodnego stylu życia i stylu odżywiania się. Dlatego warto zacząć planować swoje odżywianie i zmienić swoje nastawienie - domowe lunchboxy wcale nie są drogie, trudne czy czasochłonne. Kluczem do sukcesu jest dobra organizacja i pomysł. 

Najczęściej wystarczy zdrowe ziarno takie jak kasza, ryż czy komosa ryżowa. Do tego dodajmy ulubione warzywa, nasiona lub orzechy, a wszystko skropmy olejem wysokiej jakości i/lub sokiem z cytryny. Gotowe! Taki posiłek doda nam energii na wiele godzin, dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych, nie utuczy, a wysmukli, no i namaluje uśmiech na naszej twarzy, udowadniając, że zdrowe może być naprawdę dobre :)


Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1/3 pora
  • garść sałaty lodowej, poszatkowanej
  • po 1 garści nasion słonecznika i dyni
  • 50 g fety
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
Przygotowanie:


  1. Na dno plastikowego pudełka (lunchboxu) wyłożyć 3 łyżki kaszy jaglanej. 
  2. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w plasterki lub kostkę. Pomidora pokroić w kostkę, a pora pokroić w plasterki.
  3. Na kaszę wyłożyć warstwami warzywa, poszatkowaną sałatę lodową, pomidora i awokado - w dowolnej kolejności.
  4. Nasiona słonecznika i dyni podprażyć na patelni.
  5. Łososia pokroić w plasterki i wyłożyć na warzywa. Posypać podprażonymi nasionami i polać oliwą z oliwek i olejem lnianym.
  6. Lunchox gotowy! Smacznego :)


Uwaga: Zaplanuj swój posiłek wcześniej! Ugotuj kaszę jaglaną i podpraż nasiona dzień wcześniej i schowaj na noc do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz