wtorek, 3 marca 2015

Tonik 'Zastrzyk Zdrowia'



Zima zbliża się wielkimi krokami, a fenomen zmiennej i nieprzewidywalnej pogody sprawia, że bardziej jesteśmy skłonni doświadczyć zdrowotnych wzlotów i upadków.


Przeziębienia, grypy, infekcje, zatkany i zasmarkany nos, gorączka.... Najzimniejszy sezon roku, jak zawsze, przygotował dla nas pełny pakiet chorób i zakażeń, często w promocji 'Złap jedno, drugie dostaniesz gratis' lub 'Poleć dla przyjaciela'.

Jednakże, jako nieusatysfakcjonowani klienci zmęczeni kichaniem, prychaniem, pociąganiem nosem i trzęsieniem się z zimna , jesteśmy gotowi na wszystko, aby wrócić do zdrowia.

I jak się okazuje, to naturalne środki są najlepszym i najmniej szkodliwym wybawieniem. Ten tonik to w 100% naturalny lek, który chroni przed przeziębieniami i infekcjami. Jego składniki od wieków cenione są w medycynie. Lawenda uspokaja, wycisza i relaksuje. Jest używana przy bólach głowy, bezsenności, w stanach napięcia nerwowego i niepokoju. Ma również właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, tak samo jak miód, imbir i pieprz cayenne. Imbir jest nieocenionym lekiem w walce z grypą i przeziębieniem. Miód zwalcza infekcje, a pieprz cayenne pozytywnie wpływa na krążenie krwi i poprawia je. 

Ten tonik to jest właśnie ta specjalna oferta, której będziecie szukać tej zimy. Nie tylko zwalcza wirusy, ale chroni przed nimi, wzmacnia odporność, koi nerwy i dodaje energii. Promocja ważna do wiosny ;)


Składniki:
  • 1 łyżka imbiru, startego na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżka lawendy, suszonej
  • 3 szklanki gotującej się wody
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka miodu, lub więcej do smaku
  • szczypta pieprzy cayenne

Przygotowanie:



  1. Lawendę i imbir włożyć do garnka i zalać gotującą się wodą. Naciągać pod przykryciem około 10-15 minut.
  2. Dodać sok z cytryny, miód i pieprz cayenne. Dobrze wymieszać, tak aby miód się dokładnie rozpuścił.
  3. Przecedzić i wypić. Zdrowego :)
Tonik może być przechowywany w lodówce do 2-3 dni.

Przepis pochodzi z książki 'From St. Hildegard's Kitchen'  J. Fournier-Rosset.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz