wtorek, 3 marca 2015

Shakshuka z Kaszą Jaglaną




Shakshuka to tradycyjne danie Arabskie przyrządzone z jaj, które gotowane są w pomidorowym sosie z chilli i papryką, przyprawione kminem rzymskim.

Danie jest bardzo popularne w Maroko, Libii, Tunezji i Izraelu i jest głównie serwowane na śniadanie. Niemniej jednak, shakshuka staje się coraz bardziej popularna i coraz częściej podaje się ją również o innych porach dnia jako lunch lub kolację.

Do mojej shakshuki dodałam kaszę jaglaną. Dzięki temu danie jest bardziej sycące i zapewnia zapas energii na wiele godzin. Spróbujcie, na pewno ją pokochacie!


Składniki:
Dla 2 osób
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 5 łyżek passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta płatków chilli
  • sól i pieprz, do smaku
  • 1 łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni przez około 3-5 minut.
  2. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać passatę lub przecier oraz przyprawy.
  3. Dodać kaszę jaglaną i smażyć na wolnym ogniu około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Można dodać odrobinę wody jeżeli shakshuka zacznie się przypalać.
  4. Wbić jaja i posypać bazylią. Smażyć dopóki jaja się nie zetną lub opcjonalnie można na chwilę wstawić do piekarnika.
  5. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz