Shakshuka to tradycyjne danie Arabskie przyrządzone z jaj, które gotowane są w pomidorowym sosie z chilli i papryką, przyprawione kminem rzymskim.
Danie jest bardzo popularne w Maroko, Libii, Tunezji i Izraelu i jest głównie serwowane na śniadanie. Niemniej jednak, shakshuka staje się coraz bardziej popularna i coraz częściej podaje się ją również o innych porach dnia jako lunch lub kolację.
Do mojej shakshuki dodałam kaszę jaglaną. Dzięki temu danie jest bardziej sycące i zapewnia zapas energii na wiele godzin. Spróbujcie, na pewno ją pokochacie!
Składniki:
Dla 2 osób
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 5 łyżek passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 4 jaja
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta płatków chilli
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżeczka świeżej lub suszonej bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni przez około 3-5 minut.
- Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Dodać passatę lub przecier oraz przyprawy.
- Dodać kaszę jaglaną i smażyć na wolnym ogniu około 7-10 minut mieszając od czasu do czasu. Można dodać odrobinę wody jeżeli shakshuka zacznie się przypalać.
- Wbić jaja i posypać bazylią. Smażyć dopóki jaja się nie zetną lub opcjonalnie można na chwilę wstawić do piekarnika.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz