wtorek, 3 marca 2015

Granola


Uwielbiam granolę, ale nie ze sklepu. Powód tego jest prosty - sklepowa wersja nie zawiera nawet połowy wspaniałych i odżywczych składników, które mam na swojej liście tutaj.



Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki nasion dyni
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 czubate łyżki ziaren sezamu
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 4 czubate łyżki płatków żytnich
  • 1/2 szklanki mieszanki do muesli np. suszonych bananów, kokosa, ananasa, orzechów, itp.
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 
  • 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:


  1. Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do muesli wymieszać razem w misce i odstawić.
  2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w 175˚C przez około 20 minut, mieszając mieszankę co 3-4 minuty. Dzięki temu granola się nie przypali i będzie równomiernie upieczona, a tym samym złota i chrupiąca.
  4. Ostudzić i wymieszać z rodzynkami, orzechami i mieszanką do muesli.
  5. Przechowywać w szklanym słoiku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz