Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 czubate łyżki ziaren sezamu
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego
- 4 czubate łyżki płatków żytnich
- 1/2 szklanki mieszanki do muesli np. suszonych bananów, kokosa, ananasa, orzechów, itp.
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do muesli wymieszać razem w misce i odstawić.
- Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 175˚C przez około 20 minut, mieszając mieszankę co 3-4 minuty. Dzięki temu granola się nie przypali i będzie równomiernie upieczona, a tym samym złota i chrupiąca.
- Ostudzić i wymieszać z rodzynkami, orzechami i mieszanką do muesli.
- Przechowywać w szklanym słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz