To następna zupa z naszego repertuaru ulubionych.
Polecam ugotowane tej zupy na kurczaku; można użyć łódek, tułowia, albo innych części. Kalafior ma raczej delikatny smak, który może stać się niewyraźny i wręcz mdły jeśli dobrze go nie przyprawimy. Mimo to, nawet przyprawiona do perfekcji, ta zupa nie smakuje tak dobrze jeśli jest ugotowana tylko na samych warzywach. Mięso i wywar z kości nadają jej charakteru i wyrazistego smaku, dzięki czemu jest ona pyszna i wyjątkowa.
Składniki:
- tułów kurczaka, lub inne części
- 3-4 duże marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 kalafior
- 1 cebula
- 1 bukiet garni
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka śmietany
- sol, sól ziołowa i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Umyć tułów, osmalić na gazie, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szum, który zebrał się podczas gotowania mięsa i zmniejszyć ogień.
- Dodać bukiet garni i ziele angielskie oraz przyprawy.
- Cebulę osmalić na gazie. Dodać.
- Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować zupę na małym ogniu przez około 20-30 minut.
- Dodać floretki kalafiora i gotować, aż będzie miękki.
- Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem i delikatnie wmieszać śmietanę. Zdjąć z ognia.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz