wtorek, 3 marca 2015

Zupa Kalafiorowa



To następna zupa z naszego repertuaru ulubionych.

Polecam ugotowane tej zupy na kurczaku; można użyć łódek, tułowia, albo innych części. Kalafior ma raczej delikatny smak, który może stać się niewyraźny i wręcz mdły jeśli dobrze go nie przyprawimy. Mimo to, nawet przyprawiona do perfekcji, ta zupa nie smakuje tak dobrze jeśli jest ugotowana tylko na samych warzywach. Mięso i wywar z kości nadają jej charakteru i wyrazistego smaku, dzięki czemu jest ona pyszna i wyjątkowa.

Składniki:


  • tułów kurczaka, lub inne części
  • 3-4 duże marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 1 cebula
  • 1 bukiet garni
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka śmietany
  • sol, sól ziołowa i pieprz, do smaku
Przygotowanie:

  1. Umyć tułów, osmalić na gazie, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Zagotować. Zebrać szum, który zebrał się podczas gotowania mięsa i zmniejszyć ogień.
  2. Dodać bukiet garni i ziele angielskie oraz przyprawy.
  3. Cebulę osmalić na gazie. Dodać.
  4. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Gotować zupę na małym ogniu przez około 20-30 minut.
  5. Dodać floretki kalafiora i gotować, aż będzie miękki.
  6. Przyprawić do perfekcji solą i pieprzem i delikatnie wmieszać śmietanę. Zdjąć z ognia.
  7. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz