wtorek, 3 marca 2015

Winko Św. Hildegardy



Zima zbliża się do nas dużymi krokami, więc spójrzmy prawdzie w oczy - zimą stajemy się leniwi! Kiedy za oknem nie ma słońca, a zmrok wita nas już o 4 lub 5 po południu, nie mamy ochoty na nic, tym bardziej na spacery, ćwiczenia lub ruch na świeżym powietrzu. Jedyne co nam się marzy to kocyk, ciepła herbatka i interesujący program w telewizji.

Jednak aktywność fizyczna jest ważna i potrzebna niezależnie od pory roku, a jej brak prowadzi do problemów z sercem, wysokiego ciśnienia i podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Nie wspomnę już o tej słynnej warstwie tłuszczyku jaki gromadzimy zimą.

Ważne jest, aby w okresie zimowym wspomóc swój organizm nie tylko ruchem na świeżym powietrzu, ale też innymi naturalnymi środkami, takimi jak rozgrzewające herbatki ziołowe, gorące zupy, syropy czy ziołowe 'miksturki'. W naturalny sposób prowadzą one ku zdrowiu i wspomagają funkcjonowanie wszystkich narządów. To dobry krok naprzód.

Te winko z pietruszki jest uniwersalnym lekarstwem w walce z chorobami układu krwionośnego. Poprawia cyrkulację krwi, zwalcza infekcje wirusowe oraz regeneruje i odtruwa organizm. Jest skutecznym środkiem na różne problemy z sercem, takie jak: bóle sercowe, osłabienia czy bóle spowodowane stresem i depresją. Św. Hildegarda nazwała to winko 'winem dla serca'.

I to własnie ona była autorką tego przepisu. Św. Hildegarda była niemiecką pisarką, filozofką i matką przełożoną w benedyktyńskim zakonie. O winku napisała tak: "Ktokolwiek zazna bólu w sercu, w boku lub okolicach śledziony, niech wypije to wino, a ono go uzdrowi".

Św. Hildegarda podzieliła pożywienie na dwie grupy: "pokarmy smutku", które prowadzą do chorób i śmierci oraz "pokarmy radości", które odnawiają nas i pomagają wytrwać w dobrym zdrowiu. Te winko należy do tej drugiej grupy - posiada zieloną moc pietruszki i intensywny żar przypraw. Na pewno rozgrzeje Was w niejeden zimny wieczór i sprawi, że krew w żyłach popłynie szybciej.


Składniki:

  • duża garść natki pietruszki
  • 4 łyżki owoców głogu
  • 2 butelki białego wina
  • 2-3 łyżki miodu
  • 5 łyżek octu jabłkowego, lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 laska cynamonu, pokruszona
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 5 goździków

Przygotowanie:


  1. Natkę pietruszki dokładnie umyć i włożyć do garnka.
  2. Dodać owoce głogu, cynamon, kardamon i goździki. Zalać winem.
  3. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  4. Zdjąć z ognia i zostawić do naciągnięcia przez 30 minut.
  5. Przecedzić. Dodać kwas jabłkowy oraz miód i powtórnie zagotować. Gorące przelać do butelek. 


Pić 2 łyżki 2-3 razy dziennie lub dodać do ulubionej herbatki ziołowej.

Chociaż winko ma właściwości zdrowotne, należy je spożywać z umiarem i zdrowiem na uwadze.

Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Odnowa Organzimu".

Dodatkowe źródła:

"From St. Hildegard's Kitchen" J. Fournier-Rosset.
http://www.st-hildegard.com/en/divine-remedies/recipes/156-7-parsley-wine.html
http://www.hildegarda.pl/zdrowie_en.php  












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz