wtorek, 3 marca 2015

Owsianka



Ta owsianka to idealny początek dnia! To najlepsze danie na śniadanie jakie przychodzi mi na myśl. Jest lekka, ale sycąca, szybka i łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze pożywna - zaopatrzy Was z spory zapas energii, aby przebrnąć przez nawet najbardziej ponure i szare poranki.

Owsianka na mleku to zapewne ta, do której większość z Was jest przyzwyczajona, a gotowanie płatków na wodzie może wydać się nieapetyczne i bezsmakowe. Nic bardziej mylnego! Woda sprawia, że owsianka smakuje inaczej i ,rzekłabym, wyjątkowo. 

Dodatek nasion chia i owoców goi jest opcjonalny; jednakże, jeśli nie macie pomysłu jak wprowadzić je do swojej diety, owsianka może okazać się doskonałym rozwiązaniem. Polecam!


Składniki:
Dla 2 osób

  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych jeśli jesteście na bezglutenowej diecie)
  • 3 szklanki wody (można zwiększyć lub zmniejszyć ilość wody w zależności czy wolimy owsiankę gęstą czy bardziej płynną)
  • po 1 łyżce rodzynek, nasion chia i owoców goi 
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu, syropu ryżowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju lnianego

Przygotowanie:


  1. Płatki, rodzynki, owoce goi i nasiona chia włożyć do garnka i zalać wodą. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu przez 5-7 minut mieszając od czasu do czasu.
  2. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na 5-10 minut.
  3. Podzielić owsiankę między 2 talerze i do każdej porcji dodać po 1 bananie pokrojonym w plasterki, jednej łyżce miodu i 1 łyżce oleju lnianego. Wszystko wymieszać. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz