Muszę przyznać, że jarmuż jest u mnie w kuchni nowością i aż dziwię się sobie, dlaczego wcześniej nie odkryłam tej cudownej zieleniny.Chociaż już od dawna jest on dostępny na sklepowych półkach, jakoś omijałam go szerokim łukiem; nie miałam pomysłu na jego wykorzystanie poza wrzuceniem kilku liści do ulubionego zielonego koktajlu. Poza tym, jego smak wydawał mi się gorzki i nieprzystępny.
Ostatnio jednak wpadło mi tyle nowych książek w ręce, i zgadnijcie kto króluje w większości przepisów? Jarmuż, oczywiście. Jest przepis i na pesto z jarmużu, i na jarmużowe czipsy, i sałatkę z jarmużem, i zupę... Opcje wydają się być nieskończone.
Jednak praktyka czyni mistrza i jarmuż wymaga kilku ważnych zasad podczas przygotowania. Po pierwsze, najlepiej jest używać świeżych i młodych liści. Stare liście są ciężkostrawne i gorzkie, przez co całe danie traci na jakości i smaku. Po drugie, należy dokładnie usunąć łodygi. Najlepiej to zrobić przez pociągnięcie liści wzdłuż łodygi i oderwanie ich. Łodygi są bardzo ciężkostrawne i obciążają żołądek, dlatego w ogóle nie powinniśmy ich jeść. W większości sklepów spotkacie jarmuż, który jest już zapakowany i pocięty na kawałki. Jednak zazwyczaj jest już pocięty z łodygami; najlepiej zaopatrzyć się w całe liście, np. na pobliskim markecie lub u znajomego sprzedawcy. Po trzecie, surowy jarmuż idealnie nadaje się na koktajle, jednak do sałatki należy go lekko udusić na patelni w minimalnej ilości wody lub ugotować na parze. Po czwarte, jarmuż ma lekko gorzki smak, dlatego, aby go złagodzić, należy użyć soku z cytryny lub limonki. No i to by było na tyle o jarmużu.
Tylko dodam, że ta sałatka jest naprawdę smaczna. Połączenie jarmużu z gotowanymi buraczkami i uprażonymi orzechami powinno usatysfakcjonować nie tylko roślinożerców ;)
Składniki:
- 200-250 g jarmużu, łodygi usunięte, porwanego na kawałki
- 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- garść orzechów włoskich, uprażonych na patelni
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka oliwy z oliwek, extra virgin
- sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- Jarmuż wrzucić na patelnię, posolić i zalać wodą. Poddusić 2 minuty i dodać cebulę oraz ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, lub aż będzie miękki, ale chrupiący. Odcedzić (nie wylewać wody!).
- Jarmuż z cebulą przełożyć na talerz, dodać buraki i orzechy włoskie. Przyprawić pieprzem. Polać olejami, kilkoma łyżkami wody pozostałej po odcedzeniu jarmużu i skropić sokiem z cytryny według uznania.
- Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz