A więc powiem tak - jest to najzdrowsza wersja sernika. I jest to naprawdę pyszna wersja - wszak to sernik czekoladowy!
Składniki:
Na kruchy spód:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kakao
- 125 g masła
- 2 łyżki wody
Na masę serową:
- 1 kg sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub kremowego)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki kremówki
- 2 łyżki kakao (najlepiej surowego)
- 5 jajek
- 200 g gorzkiej czekolady, min. 74%, roztopionej w kąpieli wodnej
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (min. 74%)
- 4-5 łyżek tłustej śmietany
Kruchy spód:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Wyjąć z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć na blaszkę do tarty nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez około 15 minut. Wyjąć i lekko ostudzić.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki zmiksować do dokładnego połączenia się, na koniec dodając roztopioną czekoladę. Dokładnie zmiksować.
- Wylać na podpieczony spód i piec w nagrzanym do 175° C piekarniku przez 50-60 minut.
- Do roztopionej i przestudzonej czekolady dodać śmietanę. Wymieszać i polać sernik. Smacznego :)
- Przed podaniem najlepiej jest sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Chocolate Cheesecake
Delicious chocolate cheesecake! Is it possible by any means that chocolate cheesecake may taste bad? I don't think so!This version is as healthy as possible - gluten-free and nearly sugar-free (xylitol + honey + the best quality dark chocolate, c'mon, who's there to complain?).
Ingredients:
The pastry:
- 150 g buckwheat flour
- 1 tablespoon raw honey
- 1 tablespoon raw cacao powder
- 125 g unsalted butter
- 2 tablespoons water
The filling:
- 1 kg cream cheese or curd cheese
- 3 tablespoons potato flour
- 3-4 tablespoons xylitol
- 2 teaspoons vanilla extract
- 1/3 cup heavy cream
- 2 tablespoons raw cacao powder
- 5 eggs
- 200 g dark chocolate, 74% minimum, melted (I used 81%)
The ganache:
- 100 g dark chocolate, melted (74% min)
- 4-5 tablespoons heavy cream
Preparation
The pastry:
- Put all the ingredients in a food processor or in a mixer bowl and mix until they combine well. Wrap in some cling film or foil and cool in a fridge for 1 hour.
- After this time, take out the pastry and roll it out. Get a tart mould with a removable bottom (base measurement 23 or 25 cm) and grease it with some butter or line with baking paper.
- Pre-bake in the pre-heated oven (175-80°C) for 15 minutes. Remove from the oven and cool slightly.
The filling:
- Use a food processor or mixer to blend all the ingredients together, adding the melted chocolate at the very end.
- Pour the cheese mixture onto the pre-baked crust and bake for 50-60 minutes at 175°C.
- Remove from the oven and leave aside to cool.
The ganache:
- Add the cream to the melted chocolate and stir until the mixture is well combined. Spread over the cake.
- Refrigerate the cheesecake for several hours before serving.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz