Czy słyszeliście kiedyś o skorzonerze? Jest to sezonowe, jesienno-zimowe warzywo korzeniowe z czarno-brązową skórą i biało-kremowym wnętrzem. Chociaż nie jest zbyt popularne, warto się za nim rozejrzeć przy następnej wędrówce do sklepu.
Skorzonera jest bogatym źródłem żelaza, miedzi, potasu i witaminy C. Zawiera również dużo inuliny, która wspomaga rozwój 'dobrych' bakterii w naszym organizmie, a tym samym reguluje pracę układu trawiennego zapobiegając zaparciom i wzdęciom. W warzywie znajdziemy też sporo tiaminy, która promuje pracę układu nerwowego i mięśni.
A jak smakuje? Dla mnie jest to warzywo nowe, a więc smak jest też nowy. Zupa jest mocno przyprawiona czosnkiem, cebulą oraz tymiankiem - tymianek ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego należy go dodać według uznania. Polecam zupę ze skorzonery do wypróbowania i indywidualnej oceny. Mi smakowała ;)
Składniki:
- 4 skorzonery
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka tymianku, według uznania
- 1 łyżeczka domowej wegety
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz, do smaku
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Skorzonery dokładnie obrać, umyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka i zalać 1 litrem wody. Dodać domową wegetę oraz liście laurowe i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Dodać pokrojonego w plastry selera naciowego i gotować jeszcze 5 minut.
- W międzyczasie, obrać cebulę i czosnek. Przełożyć na małą blachę do pieczenia wyłożoną papierem, dodać łyżkę oleju kokosowego i posypać tymiankiem i solą. Grillować w piekarniku przez 15-20 minut aż warzywa będą miękkie i zarumienione.
- Do wywaru ze skorzonerą dodać upieczoną cebulę i czosnek. Usunąć liście laurowe i zmiksować wszystko na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego :)
Black Salsify Soup
Ingredients:
- 4 black salsifies
- 1 onion
- 6 garlic cloves
- 1 celery stick
- juice of 1/2 lemon
- 1 teaspoon thyme
- 1 tablespoon homemade vegeta
- 3 bay leaves
- salt and pepper, to taste
- 1 tablespoon coconut oil
Preparation:
- Peel the black salsifies, wash and cut into 1-2 cm pieces. Place in a pot and cover with 1 litre of water.
- Add the homemade vegeta and bay leaves. Cook over low-medium heat for about 20 minutes.
- Cut the celery into 1 cm pieces and add to the pot. Cook for 5 minutes.
- In the meantime, peel the onion and garlic. Place on a small baking tray lined with baking parchment, add the coconut oil and sprinkle with thyme and salt. Grill in the oven for about 20 minutes, or until they are brown and roasted.
- Add the onion and garlic to the black salsify pot. Discard the bay leaves and blend everything until the soup is creamy and smooth.
- Add the lemon juice. Season to perfection with salt and pepper. Enjoy :)
Reading: http://www.healwithfood.org/health-benefits/black-salsify.php
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz