wtorek, 3 marca 2015

Super Łatwy Chleb bez Pszenicy



Pieczenie chleba zawsze kojarzy mi się z domem rodzinnym....

Pamiętam jak mama wysyłała mnie do pobliskiego sklepu po chleb. Sklep nie znajdował się dalej jak 500 metrów od naszego domu, jednak zanim zdążyłam wrócić, w chlebie była już wygryziona duża dziura. Śmialiśmy się wszyscy, że to musiały na pewno zrobić myszy ... ;)

Zawsze wydawało mi się, że pieczenie chleba to trudna sztuka, niemożliwa do zgłębienia i idealnego opanowania. Trzeba było przygotowywać zakwas, 'hodować' go w lodówce, no i sam proces pieczenia chleba - dłuuugi i monotonny. Jednak kiedy mocno zaintrygowana składem chleba ze sklepu, zaczęłam czytać etykietki i zdałam sobie sprawę z czego nasz powszedni bochenek jest zrobiony (a przede wszystkim jakie ciekawe, nieznane dodatki w nim występują), postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować upiec chleb sama!

Efekty były dość zadowalające i domowy chleb wszystkim posmakował. W sumie to była to też wygodna opcja, w szczególności dla mojego męża, gdyż przestałam dzwonić do niego z zapytaniem "Zajedziesz po chleb?" No i mogliśmy cieszyć się luksusem świeżego, zdrowego, pachnącego i ciepłego domowego chlebka.

Ten przepis na chleb to jeden z moich ulubionych. Jest naprawdę szybki w przygotowaniu i smaczny. Macie wszystkie składniki? Dobrze, przygotujcie jeszcze dużą miskę i drewnianą łyżkę i raz, dwa, trzy, start! To się nazywa domowe pieczenie chleba - bez bałaganu i zamieszania!


Składniki:
  • 500 g mąki żytniej, pełnoziarnistej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 50 g świeżych lub 25 g suszonych drożdży
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu lub 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 litr ciepłej wody
Uwaga: Jeśli nie macie mąki gryczanej lub owsianej, można ją zrobić samemu. Wystarczy zemleć odpowiednią ilość ziaren w młynku do kawy.

Przygotowanie:


  1. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce.
  2. Dodać drożdże. Jeśli używamy świeżych, należy je wkruszyć palcami.
  3. Dodać ocet balsamiczny, cukier/ miód i wodę.
  4. Wszystko dokładnie razem wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę lnianą ściereczką i pozostawić tak ciasto na 20 minut.
  5. Następnie, podzielić między dwie podłużne blaszki wyłożone papierem do pieczenia (30x12cm) i wstawić do piekarnika na 30 minut. UWAGA! W TYM MOMENCIE NIE OTWIERAĆ I NIE WŁĄCZAĆ PIEKARNIKA! CIASTO MA STAĆ W ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU PRZEZ 30 MINUT! 
  6. Po tym czasie, włączyć piekarnik (ALE NIE OTWIERAĆ!) i piec w 180°C przez około godzinę.
  7. Ostudzić na kratce. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz